Ondernemers werken vaak vanuit huis. Maar het kan ook zo zijn dat er een externe bedrijfsruimte, zoals een kantoor, nodig is. Bijvoorbeeld als het bedrijf groeit en een thuiskantoor niet meer genoeg ruimte biedt. In dat geval is er de mogelijkheid om een bedrijfsruimte te kopen of te huren.
Wat zijn de voordelen van huren?
1. Meer flexibiliteit
Vooral als startende ondernemer kunnen de eerste jaren onzeker zijn. Er zullen periodes van groei zijn. Maar ook tijden dat het financieel wat minder gaat. In dat geval biedt een bedrijfsruimte huren meer flexibiliteit. Het huurcontract kan te allen tijden opgezegd worden, zodat de ondernemer niet voor onbepaalde tijd vastzit aan het bedrijfspand.
Daarnaast kan het zo zijn dat de zaken zo goed gaan, dat het bedrijf de bedrijfsruimte ontgroeit. In dat geval is het makkelijker om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Het huurcontract wordt opgezegd en de ondernemer hoeft zich geen zorgen te maken over een nieuwe huurder. Het is wel van belang dat de afspraken in de huurovereenkomst in het oog worden gehouden. Denk hierbij aan de opzegtermijn en de duur van het huurcontract. Zo kan het zo zijn dat het huurcontract voor minimaal één of twee jaar wordt getekend, waardoor het contract niet tussentijds opgezegd kan worden.
2. Vaste maandlasten
Een bedrijfsruimte huren heeft daarnaast het voordeel dat er geen extra, onverwachte kosten zijn. Huurders betalen een vaste prijs per maand en hoeven daarbij geen rekening te houden met onderhoudskosten en aankoopkosten. Kosten als gevolg van bijvoorbeeld een nieuwe laag verf, lekkage of ruitschade worden in principe door de eigenaar van het pand betaald. Zo weet de ondernemer precies wat hij of zij per maand betaalt aan huurkosten.
Wat zijn de nadelen van huren?
1. Geen eigen baas
Huurders worden geen eigenaar van het pand. Hierdoor moeten zij altijd rekening blijven houden met de huurbaas. Het kan zo zijn dat de verhuurder bepaalde eisen stelt. Zo mag niet iedere huurder de bedrijfsruimte naar eigen smaak verven of verbouwen. In het huurcontract staan voorwaarden waaraan de huurder zich altijd moet houden. Doet de huurder dit niet? Dan kan de verhuurder besluiten om het huurcontract op te zeggen. Daarnaast kan de verhuurder besluiten om de voorwaarden te veranderen, bijvoorbeeld door de huur te verhogen.
2. Geen voordeel van waardestijging
Het kan zo zijn dat de waarde van het bedrijfspand stijgt. De eigenaar van het pand profiteert in dat geval van deze waardestijging. Huurders hebben dit voordeel niet. Zij zijn geen eigenaar en bouwen door middel van huren geen vermogen op.
Wat zijn de voordelen van kopen?
1. Vermogen opbouwen
Het kopen van een bedrijfspand is een investering. In de loop der jaren kan de waarde van de bedrijfsruimte stijgen, waardoor de investering ook in waarde stijgt. Bovendien kan in sommige gevallen de rente op de bedrijfsfinanciering lager uitvallen dan de huurprijs.
2. Geen rekening houden met verhuurder
Huurders moeten altijd rekening houden met de verhuurder. Kopers hoeven dit niet. Zij zijn zelf eigenaar van het bedrijfspand en kunnen daardoor de ruimte geheel naar eigen smaak verbouwen en inrichten.
Wat zijn de nadelen van kopen?
1. Verantwoordelijk voor alle kosten
Iedere eigenaar van een bedrijfspand is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de bijkomende kosten hiervan. Hoe hoog deze kosten kunnen oplopen, hangt af van de grootte en de leeftijd van de ruimte. Een oud kantoorpand zal veel onderhoud nodig hebben, waardoor dit een behoorlijke kostenpost kan worden.
2. Investering kan in waarde dalen
Een bedrijfspand kopen is een investering. Deze investering kan in waarde stijgen, waardoor het vermogen groeit. Maar de bedrijfsruimte kan ook minder waard worden. Als de ruimte voor minder wordt verkocht, dan is er sprake van een verlies. Bovendien is het niet altijd makkelijk om een bedrijfspand weer te verkopen. Huurders kunnen de huur opzeggen. Als koper kan dit niet. Er is altijd het risico dat het pand voor minder wordt verkocht.
3. Eisen energielabel
In het Bouwbesluit staat dat ieder kantoor vanaf 1 januari 2023 van 100 m2 of groter minimaal energielabel C moet hebben. Met andere woorden: een primair fossiel energieverbruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het pand niet aan deze eisen? Dan mag de bedrijfsruimte niet meer al kantoor gebruikt worden.
Huren of kopen?
Of het verstandiger is om een bedrijfsruimte te huren of te kopen, is lastig te zeggen. Het hangt van de wensen van de ondernemer af. Maar dat is niet het enige. Ook spelen de financiering, de grootte van het bedrijf en de toekomstplannen mee. Daarnaast is er de mogelijkheid om huren en kopen te combineren. Zo is het mogelijk om een bedrijfsruimte op eigen naam te kopen en deze vervolgens aan de onderneming te verhuren. Met de ontvangen huur wordt de rente en aflossing op de hypotheek betaald. Een andere optie is een groot bedrijfspand kopen en een deel daarvan verhuren aan andere ondernemers. Voor welke optie ook wordt gekozen, het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen.
Geef een reactie