Als de zaken goed gaan en er meer groei mogelijk is, is uitbreiding van het bedrijf een optie. Er zijn verschillende vormen van bedrijfsuitbreiding: van bedrijfsovernames en uitbreiding van het assortiment tot het aannemen van extra personeel en een grotere locatie. Er is één ding dat bij alle vormen van uitbreiding overeenkomt: de uitbreiding moet gefinancierd worden. Welke opties zijn er?
Voor een succesvolle uitbreiding moet de ondernemer rekening houden met een aantal zaken. Zo moeten de kosten, de risico’s, het doel en de impact op het bedrijf in kaart worden gebracht. Daarom is het altijd verstandig om van tevoren een nieuw bedrijfsplan en een financieringsplan te maken.
Financieel plan
Bij het verkrijgen van financiering via een bank of een kredietmaatschappij is een financieel plan nodig. Dit plan laat zien dat de uitbreidingsplannen levensvatbaar en haalbaar zijn. In een financieel plan staan verschillende begrotingen: de investeringsbegroting, een financieringsbegroting, een liquiditeitsbegroting en een exploitatiebegroting. Het kan verstandig zijn om een financieelexpert in te schakelen voor hulp.
Voor de uitbreiding van een onderneming is het altijd verstandig om eerst naar de eigen financiën te kijken. Is het mogelijk om geld vrij te maken? Zoek dit eerst uit. Daarnaast zijn er verschillende vormen van financiering mogelijk.
Zakelijke lening
De meest bekende is de zakelijke lening bij een bank of kredietmaatschappij. De ondernemer leent het bedrag bij een bank of kredietmaatschappij en betaalt het bedrag over een bepaalde afgesproken periode terug. Over een banklening wordt rente betaald, hoe dat exact zit is afhankelijk van het soort lening.
Zakelijke hypotheek
Als voor de bedrijfsuitbreiding een nieuw pand of een verbouwing van het huidige bedrijfspand noodzakelijk is, is een zakelijke hypotheek een oplossing. De looptijd van een zakelijke hypotheek duurt tussen de 10 en 25 jaar. De zakelijke hypotheek wordt maandelijks afgelost met een bepaald bedrag, ook wordt er rente betaald.
Alternatieve financiering
Naast lenen bij een bank of een kredietmaatschappij zijn er ook andere opties. Denk bijvoorbeeld aan het MKB-krediet voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, een microkrediet voor leningen tot € 50.000 euro, een kredietunie of geld lenen bij familie of vrienden.
Subsidie
De overheid, zowel lokaal, regionaal of landelijk, heeft verschillende subsidies en stimuleringsregelingen voor ondernemers. Het is altijd verstandig om van tevoren uit te zoeken of de onderneming hiervoor in aanmerking komt. Voor het aanvragen van een subsidie is ook een financieel plan nodig.
Geef een reactie