Een van de dingen waar kredietverstrekkers naar kijken is of het bedrijf een onderpand heeft. Het is voor de geldverstrekker belangrijk omdat het zekerheid geeft om het geleende geld terug te krijgen. Maar in Nederland is het ook mogelijk om zonder onderpand een zakelijke lening te krijgen.
Voordat een kredietverstrekker geld wil lenen, zal er eerst een onderzoek worden gedaan naar het bedrijf. Men wil weten of het bedrijf levensvatbaar is en bekijkt hiervoor de bedrijfsgeschiedenis, de inkomsten, de balans, de inbreng van eigen vermogen, het aantal opdrachtgevers en of er een onderpand is.
Wat is onderpand?
Onderpand zijn zaken zoals geld, goederen, bedrijfswagens of een bedrijfspand dat eigendom is van het bedrijf. Een kredietverstrekker kan deze zaken als onderpand gebruiken om er zeker van te zijn dat een lening wordt terugbetaald. Als de geldlener de lening niet meer terug kunnen betalen, krijgt de kredietverstrekker het onderpand. Een onderpand hoeft niet per se een vaste vorm te hebben, een lening zoals een hypotheek kan ook dienen als onderpand.
Hoewel onderpand en een lening vaak in één zin worden gezegd, is het in Nederland niet verplicht om een onderpand te hebben voor een lening. Of het nodig is, hangt af van de financier.
Voordelen van zakelijk lenen zonder onderpand
Een zakelijke lening zonder onderpand heeft een aantal voordelen.
Sneller een lening
Het verkrijgen van een lening kost vaak minder tijd. De kredietverstrekker hoeft niet uit te zoeken hoeveel het onderpand waard is. Daardoor kunnen deze leningen sneller worden verstrekt.
Eigendom blijft van het bedrijf
Als er geen onderpand is, staat er ook geen verlies van een eigendom op het spel. Sowieso moet er altijd gekeken worden of het missen van een eigendom problemen voor het bedrijf oplevert en of het verstandig is om het als onderpand te gebruiken. Maar bij een lening zonder onderpand is dat risico altijd uitgesloten.
Nadelen van zakelijk lenen zonder onderpand
Lenen zonder onderpand heeft natuurlijk niet alleen voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen.
Minder geld
Omdat de kredietverstrekker een groter risico loopt, is deze geneigd minder geld te lenen. Als de lening niet wordt terugbetaald, is er geen onderpand waar aanspraak op gemaakt kan worden. De lening zal dus een stuk lager zijn dan bij lenen met onderpand.
Hogere rente
Kredietverstrekkers lenen geld niet zomaar uit. Ze willen winst maken en doen dat door rente in rekening te brengen. Bij leningen zonder onderpand liggen de rentes vaak een stuk hoger om het hogere risico dat kredietverstrekkers dan lopen te compenseren. Zoek daarom van tevoren goed uit wat de rente is!