Wat is een zakelijke hypotheek?
Een zakelijke hypotheek is een lening van het bedrijf voor het kopen of het verbouwen van een bedrijfspand. Het lijkt op een hypotheek voor de aanschaf van een huis maar dan voor een bedrijfsruimte zoals winkel of kantoor. Het vastgoed dat gekocht wordt van het geleende geld is het onderpand. Als de hypotheek niet wordt afgelost, of in andere woorden, als de lening niet wordt terugbetaald, mag de geldverstrekker het pand verkopen.
Zo wordt een zakelijke hypotheek aangevraagd
Financiers lenen meestal niet zomaar geld uit. Ze willen weten wie ze voor zich hebben en of het bedrijf of de ondernemer wel in staat is om de lening af te lossen. Daarom is het verstandig om de aanvraag goed voor te bereiden en de volgende stappen te doorlopen.
1. Maak een plan
Een geldverstrekker wil weten waarvoor en aan wie het geld uitgeleend wordt. Een goed ondernemersplan, waarbij zeker de financiële plannen niet vergeten moeten worden, is daarbij onmisbaar. Beschrijf ook waarvoor de hypotheek nodig is, hoeveel geld het bedrijf nodig heeft en op welke manier het terugbetaald kan worden en wat de garantie daarvoor is. Vergeet tot slot de eigen inleg niet. Met een zakelijke hypotheek wordt namelijk nooit het gehele bedrag verstrekt, maar een gedeelte. Hoeveel dit precies is verschilt per geldverstrekker.
2. Vergelijk verschillende zakelijke hypothecaire leningen
Doe onderzoek naar de verschillende aanbieders van zakelijke hypotheken. Zoek uit welke hypotheek het best bij de onderneming past, bekijk de verschillende rentetarieven en zoek uit of een lineaire of annuïteitenhypotheek het beste is.
3. Vraag offertes aan
Als het soort hypotheek duidelijk is, is het verstandig om offertes op te vragen bij meerdere banken en andere aanbieders. Door dit te vergelijken komt de beste aanbieder uit de bus. Als dat is gelukt, is het tijd om een afspraak te maken met een persoonlijk adviseur.
4. Lever de gevraagde informatie aan
Voor de renteberekening heeft de hypotheekverstrekker verschillende informatie nodig. Denk daarbij aan persoonlijke gegevens, bedrijfsgegevens, een ondernemingsplan, een debiteurenoverzicht of een orderportefeuille. Ook wil de geldverstrekker informatie over het vastgoed dat gekocht wordt of de verbouwing. Denk aan een taxatierapport of verbouwingsofferte. Tot slot moeten er financiële gegevens op tafel komen waaruit blijkt dat het bedrag afgelost kan worden. Dit gaat bijvoorbeeld om een winst- en verliesrekening, aangifte inkomstenbelasting en de prognose voor de komende tijd.
5. Wacht op de beoordeling
Als de bank of geldschieter alle informatie heeft gaat deze de aanvraag beoordelen en volgt er een beslissing of de hypotheek wordt verstrekt of niet. Hoelang dit duurt hangt af van waar de hypotheek is aangevraagd. Bij banken duurt dit vaak een stuk langer dan bij andere geldschieters.
Hypotheek goedgekeurd, en dan?
Als de hypotheekverstrekker akkoord is, wordt er een voorstel met afspraken gestuurd. Als dat ondertekend is, is de bedrijfshypotheek definitief rond en wordt het geld aan de ondernemer gestort. Het bedrijfspand kan dan worden aangekocht, maar er moet ook direct worden gestart met het aflossen van de lening.