
Informatie over zakelijke kredieten
Naast een zakelijke lening is er nog een vorm van bedrijfsfinanciering: zakelijk krediet. Het verschil tussen deze twee vormen van krediet is erg belangrijk. Een zakelijk krediet kan gezien worden als een bedrag dat al klaarstaat bij de bank. Dit bedrag kan tot een vast limiet opgenomen worden.
De lenende partij bepaalt zelf wanneer er een bedrag wordt opgenomen en hoeveel dit is. Over het opgenomen bedrag moet rente betaald worden. Bij zakelijke kredieten gaat het dus om één vast bedrag dat (deels) opgenomen wordt wanneer de lenende partij daar behoefte aan heeft, zolang als de looptijd duurt.
Een zakelijk krediet kan door een ondernemer worden aangevraagd wanneer er eenmalig een grote uitgave gedaan moet worden. Een van de belangrijkste aspecten bij een zakelijk krediet is het rentepercentage. Omdat deze per kredietverstrekker kan verschillen, is het altijd goed om de verschillende aanbieders van zakelijke kredieten te vergelijken.
Zakelijke kredieten aanvragen en afsluiten
Na het vergelijken van de verschillende aanbieders van zakelijke kredieten, kan er een zakelijk krediet worden aangevraagd. In de meeste gevallen is dit geen moeilijk proces, maar dit hangt af van het bedrag dat geleend wordt. Er zijn aanbieders die tot 250.000 euro online verstrekken. Boven dat bedrag komen er vaak meerdere stappen bij kijken, bijvoorbeeld een gesprek met de kredietverstrekker zelf.
Na het aanvragen van het zakelijke krediet zal de verstrekker kijken naar een aantal zaken, waaronder:
- De branche waarin de ondernemer actief is;
- De ervaring van de ondernemer;
- De financiële gezondheid van de onderneming;
- Hoe veel geld er wordt geleend en waarvoor het is.
Wanneer de aanvraag door de kredietverstrekker goed wordt gekeurd, zal het geldbedrag na een korte periode bij de verstrekker staan. Vanaf dat moment kan de ondernemer beschikken over het zakelijke krediet.
Lees hier alles over het aanvragen en afsluiten van een zakelijk krediet →
Het berekenen van een zakelijk krediet
Bij het afsluiten van een zakelijk krediet komen kosten kijken. Naast het terug te betalen bedrag worden er namelijk nog meer kosten gerekend. De rente is daar een voorbeeld van. Deze wordt alleen berekend over het opgenomen bedrag. Vaak hangt dit percentage tussen de vijf en negen procent.
Deze rente wordt verspreid over verschillende perioden. Naarmate de tijd vordert, neemt het rentepercentage af. Hoeveel er afgelost wordt in de maand, kan zelf bepaald worden. Dit afgeloste bedrag kan daarna ook weer opgenomen worden.
Lees hier alles over het berekenen van een zakelijk krediet →
Informatie over een doorlopend krediet
Een zakelijk doorlopend krediet is een lening waarbij de ondernemer op ieder gewenst moment geld kan opnemen. Hierbij geldt het limiet wat voor het afsluiten van de lening is afgesproken. Een verschil met een ‘normaal’, kortlopend zakelijk krediet is dat er geen einddatum wordt afgesproken. Aan een doorlopend zakelijk krediet zit dus geen looptijd verbonden.
Een doorlopend krediet is geschikt voor ondernemers die meer financiële ruimte willen en zich niet storen aan de variabele rente en flexibele looptijd. Vaak worden doorlopende kredieten aangevraagd voor een langetermijnvisie, bijvoorbeeld het aanleggen en onderhouden van een wagenpark.
Lees hier alles over een zakelijk doorlopend krediet →
Veelgestelde vragen
Een zakelijk krediet is een lening waarbij de lenende partij zelf bepaalt wanneer het geld wordt opgenomen en hoeveel er wordt opgenomen. Waar het bedrag bij een zakelijke lening aan het begin volledig wordt uitbetaald, blijft het bedrag bij een zakelijk krediet bij de kredietverstrekker staan. De lenende partij bepaalt zelf wanneer er een bedrag wordt opgenomen. Over het opgenomen deel wordt vervolgens rente bepaald.
Een zakelijk krediet is geschikt voor iedereen die een investering voor de lange termijn wil doen binnen het bedrijf. Een zakelijk krediet kan aangevraagd worden door ondernemers met een vof, een eenmanszaak of een besloten vennootschap, waarna er wordt gekeken of zij hiervoor in aanmerking komen. De kredietverstrekker toetst vervolgens de kredietwaardigheid van de lenende partij.
Het aanvragen van een zakelijk krediet kan bij een kredietverstrekker. Het is handig om vooraf de verschillende kredietverstrekkers te vergelijken, omdat belangrijke aspecten kunnen verschillen per aanbieder. Vaak kan het aanvragen van een zakelijk krediet via internet. De aanvraag zal goed- of afgekeurd worden, op basis van onder meer de financiële gezondheid van de onderneming. Wanneer de aanvraag goedgekeurd wordt, zal het geld na een korte periode beschikbaar zijn bij de kredietverstrekker.
De rente van een zakelijk krediet verschilt. Deze rente hangt af van bijvoorbeeld de kredietwaardigheid van de ondernemer. Ook heeft de gewenste looptijd invloed op het rentepercentage. Daarnaast is de rente van een zakelijk krediet niet vast, maar variabel. Dat betekent dat dit percentage tijdens de looptijd kan dalen of stijgen.
Een zakelijk doorlopend krediet is een krediet waarbij vooraf geen einddatum is vastgesteld. Dat betekent dat er geen looptijd is voor de lening. De lenende partij kan in dit geval zo lang en vaak als hij wil geld opnemen, als het maar weer afgelost wordt. Vaak wordt deze vorm van krediet gebruikt voor een verbouwing op de lange termijn.