Geld lenen kost altijd geld. Naast de lening zelf, moet de ondernemer kosten betalen om het geld te mogen lenen. Wie een zakelijk krediet afsluit, moet op de hoogte zijn van de kosten die hierbij komen kijken. Dit voorkomt onaangename verrassingen achteraf. Op deze pagina staat informatie over de kosten die komen kijken bij het aanvragen en afsluiten van een zakelijk krediet.
Vergelijken?
Bekijk de aanbieders van zakelijke kredieten en vergelijk zelf.
Wat kost een zakelijk krediet?
Zo betaalt iedereen die geld leent rente over het te lenen bedrag. Zie dit als een soort toeslag om geld te mogen lenen bij de kredietverstrekker. Bij een zakelijk krediet gaat het meestal om een variabele rente. Deze wordt vooraf afgesproken, maar kan tussentijds stijgen of dalen. De rente geldt alleen over het opgenomen deel van het zakelijk krediet. Dit in tegenstelling tot een zakelijke lening, waarbij de rente wordt gerekend over het totale openstaande bedrag. De rente bij een zakelijk krediet ligt vaak tussen de 5% en 9%.
Hoe hoog de rente is, hangt af van de kredietwaardigheid van de ondernemer. Zo bepaalt de kredietverstrekker hoe groot het risico is dat de lening niet wordt terugbetaald. Over het algemeen geldt: hoe groter het risico, hoe hoger de rente. Grote bedrijven betalen bijvoorbeeld vaak een lagere rente dan kleine ondernemingen. Ook telt de branche mee waarin de ondernemer actief is.
Het kan zijn dat vervroegd aflossen niet boetevrij kan. Het is een verstandig besluit hier onderzoek naar te doen. Bepaalde kredietverstrekkers staan extra aflossen kosteloos toe, terwijl anderen wel een vergoeding vragen.
Waarom een zakelijk krediet berekenen?
Een lening moet altijd terugbetaald worden. Dat geldt ook voor een zakelijk krediet. Daarnaast brengt de kredietverstrekker extra kosten in rekening. Zoals de rente. Dit komt bovenop de maandelijkse aflossing. Het is van belang om rekening te houden met deze extra kosten. Wanneer de ondernemer niet aan de maandelijkse betalingsverplichtingen kan voldoen, komt het bedrijf in financiële problemen.
Dit kan voorkomen worden door de kosten van een zakelijk krediet vooraf nauwkeurig te berekenen. Zo weet de ondernemer hoeveel het kost om gebruik te maken van het zakelijk krediet. Deze kosten neemt hij mee in de overweging om wel of geen zakelijk krediet aan te vragen en af te sluiten.
Houd er rekening mee dat de aflossing bij een zakelijk krediet varieert. Bij een zakelijke lening is de maandelijkse aflossing elke maand gelijk. Bij een zakelijk krediet is dat niet het geval. De kredietverstrekker rekent bovendien alleen rente over het opgenomen deel van het kredietlimiet.
Bereken de mogelijkheden per financieringsvorm
Een bedrijf financieren kan op verschillende manieren. De meest bekende vormen zijn de zakelijke lening en het zakelijk krediet. Beide zijn een lening, maar de voorwaarden zijn anders.
Bij een zakelijk krediet is het bijvoorbeeld niet altijd nodig om de jaarcijfers te overleggen. Dit in tegenstelling tot het aanvragen van een zakelijke lening. Bij een zakelijke lening vraagt de kredietverstrekker vaak wel om deze cijfers. Dit doet de kredietverstrekker om de kredietwaardigheid van de onderneming te beoordelen. Vaak geldt voor een lening ook dat de ondernemer een minimum aantal jaren actief moet zijn geweest.
Bij een krediet hoeft dit niet. Daardoor is een zakelijk krediet ook geschikt voor startende ondernemers. Er zijn talloze verstrekkers die een krediet willen bieden, zonder dat jaarcijfers benodigd zijn. Met dit krediet kunnen starters hun bedrijf opstarten.
Iedere financieringsvorm, of het nu een zakelijke lening of een zakelijk krediet is, brengt bepaalde risico’s met zich mee. Het is een goed idee deze risico’s tegen elkaar af te wegen. Geld lenen kost geld, ook bij een krediet.
Alle vereisten voor het gebruik maken van een zakelijk krediet zijn terug te vinden op de pagina ‘Zakelijk krediet aanvragen en afsluiten’.
Maandelijkse zakelijk krediet berekenen
Het berekenen van de maandelijkse kosten voor het zakelijk krediet kan eenvoudig en snel met een krediet calculator. De berekening kan ook handmatig worden gedaan.
Allereerst moet het te lenen bedrag worden bepaald. In een voorbeeld gebruiken we het bedrag van 125.000 euro. De looptijd is bijvoorbeeld 9 maanden. De rente is vastgesteld op 6.975 euro (5,58 procent). Daarmee komt de totaalsom op 131.975 euro. Deze delen we door de looptijd van 9 maanden. De maandelijkse betaling is dan 14.664 euro.
De rente wordt verspreid over meerdere perioden. Naarmate de looptijd vordert, neemt het rentepercentage af. De aflossing per maand kan variëren. Een terugbetaald bedrag mag ook weer op nieuw opgenomen worden.
Veelgestelde vragen omtrent het berekenen van een krediet
Een doorlopend krediet is bedoeld om wat extra financiële ruimte te creëren voor een langere periode. Deze periode is niet vastgesteld. Het is een lening waarbij de ondernemer zelf een limiet vaststelt. Daarmee bepaalt de lenende partij dus zelf wanneer een gedeelte van het bedrag wordt opgenomen.
Bij een zakelijke lening is de rente elke maand hetzelfde. Bij een zakelijk krediet is dit niet het geval. De rente van een zakelijk krediet is variabel en kan dus stijgen of dalen.
Een zakelijk krediet is geschikt voor ondernemers die een langere termijn investering willen doen in hun bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van een computernetwerk of het onderhoud aan machines. Het gaat bijna altijd om zaken die langer lopen dan één keer.
Iedere ondernemer met een eenmanszaak, vennootschap onder firma of een besloten vennootschap kan een zakelijk krediet aanvragen. Wel toetst de kredietverstrekker de kredietwaardigheid van de lenende partij.
Kredieten worden aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dit is een regel voor alle leningen, waaronder kredieten. Het bureau heeft dan overzicht over alle leningen die zijn afgesloten. Ook betalingsachterstanden worden hier gemeld. De enige uitzondering op de regel is het aanmelden van een BV. Besloten vennootschappen kunnen niet worden aangemeld bij het BKR.
De rentevoet hangt af van de kredietwaardigheid van de ondernemer. Ook de gewenste looptijd van de lening is van invloed. Meer informatie over de precieze rente, kosten en criteria zijn te vinden op de website van de kredietverstrekker en op deze website.
De kredietaanbieder beoordeelt elk bedrijf individueel. Zo wordt er onder meer gekeken naar de financiële gezondheid van de onderneming. Op basis van verschillende factoren, zoals de kredietwaardigheid, kijkt de kredietverstrekker hoeveel de ondernemer kan lenen en welk rentepercentage daarbij hoort.
Via een kredietverstrekker kan een ondernemer een zakelijk krediet aanvragen. Er zijn verschillende aanbieders. Daarom is het handig om vooraf het aanbod te vergelijken. Een zakelijk krediet aanvragen kan meestal online. Op de website van elke kredietaanbieder staat hoe het aanvraagproces werkt. Na de aanvraag zal het krediet goed- of afgekeurd worden.
Het rentepercentage voor een zakelijk krediet verschilt per kredietaanbieder. Door een vrijblijvende offerte op te vragen, komt de ondernemer erachter welk rentepercentage hij zou moeten betalen voor het zakelijke krediet.