Wat is een doorlopend krediet?

Het woord zegt het al: een doorlopend krediet heeft geen looptijd, maar loopt door. Dit houdt in dat de ondernemer op ieder gewenst moment extra geld kan opnemen. Het is een flexibel krediet.

Een doorlopend krediet is een lening waarbij de ondernemer op ieder gewenst moment geld kan opnemen. Hierbij hoort een kredietlimiet. De ondernemer bepaalt zelf of en hoeveel geld wordt opgenomen binnen dit kredietlimiet. Bij het aflossen betaalt men alleen rente over het opgenomen gedeelte. Dit wordt maandelijks afgelost. Het afgeloste bedrag kan later weer opnieuw worden opgenomen, indien de ondernemer dit noodzakelijk acht. Bij een zakelijke lening kan dit niet.

In tegenstelling tot een kortlopend krediet, is er geen vaste looptijd bij een doorlopend krediet. Een ander verschil is dat de rente flexibel is. Naarmate de tijd verstrijkt, kan de rente hoger of lager worden. Dit heet ook wel een variabele rente. Daarnaast is het rentepercentage vaak afhankelijk van de financiële gezondheid van de lenende partij.

Waarom kiezen voor een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is geschikt voor ondernemers die iets meer financiële ruimte willen en zich niet storen aan de variabele rente en de flexibele looptijd. Bij een doorlopend krediet wordt meestal gevraagd om een bedrag voor een langetermijnvisie. Daaronder verstaan we bijvoorbeeld de onderhoud van machines of van het wagenpark. Het is van belang dat de ondernemer op de hoogte is van de kosten voor het doorlopend krediet.

De kredietverstrekker beoordeelt of een ondernemer in aanmerking komt voor het zakelijke doorlopend krediet.

Een doorlopend krediet afsluiten

Waar het vroeger nog aardig wat papierwerk vergde om een zakelijk krediet af te sluiten, kan dit nu vaak relatief eenvoudig online geregeld worden. Wel maken aanbieders vaak een inschatting van de kredietwaardigheid van de onderneming. Dit gebeurt meestal op basis van enkele analyses op bijvoorbeeld de meest recente rekeninghistorie. Soms wordt er ook gevraagd om jaarcijfers uit het verleden. Zo bepaalt de kredietverstrekker hoe het bedrijf ervoor staat en of de lening zonder problemen terugbetaald kan worden.

Daarnaast kan een kredietverstrekker informatie opvragen via online kredietchecks en openbare data raadplegen. Zoals bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Dit is een voordeel voor de lenende partij. Een zakelijk krediet kan op deze manier snel geregeld worden. Het is vaak een kwestie van zakelijke kredieten vergelijken, een online formulier invullen en het aanleveren van de gevraagde data.

Op basis van verschillende gegevens beoordeelt de kredietverstrekker de aanvraag. Niet alle aanvragen worden zomaar goedgekeurd. Ook bij een goede voorbereiding kan het zo zijn dat de kredietaanvraag wordt afgekeurd. De kredietverstrekker acht de ondernemer in dat geval niet kredietwaardig genoeg.

Een doorlopend krediet oversluiten

Bij het oversluiten van een doorlopend krediet, wordt de oude lening afgelost en wordt er een nieuwe lening afgesloten. Sommige kredietverstrekkers hebben hiervoor een oversluitservice. De nieuwe kredietverstrekker regelt dan het oversluiten van de lening. Indien de kredietverstrekker deze service niet biedt, wordt verwacht dat de ondernemer dit zelf regelt.

Het is belangrijk zelf een verzoek in de dienen bij de oude kredietverstrekker om het doorlopend krediet te beëindigen. Als dit niet gebeurt, blijft de kredietnemer geregistreerd staan bij de kredietverstrekker (bijvoorbeeld bij een bank).

Voor het oversluiten van een lening kan de kredietverstrekker kosten in rekening brengen. Dit heet ook wel een boeterente. Of en hoe hoog deze boete is, verschilt per kredietverstrekker. Op de website van elke aanbieder is dit terug te vinden.

Doorlopend krediet bij Floryn

Bij Floryn kunnen ondernemers binnen een aantal minuten een zakelijk krediet aanvragen. Hiervoor hoeven geen jaarcijfers worden overgenomen. Wel moet de ondernemer de bankafschriften van de afgelopen 6 jaar overleggen. Binnen 24 uur wordt een besluit genomen over de aanvraag. Oftewel: de aanvraag wordt goed- of afgekeurd. Als de aanvraag is goedgekeurd, kan binnen een dag doorlopend geld worden opgenomen.

Floryn is overduidelijk geen bank. Daardoor kan krediet dagelijks worden opgezegd. Extra aflossen mag altijd, boetevrij. Kredietruimte groeit automatisch mee met de omzet. Daar hoeft de ondernemer niets voor te doen. Floryn biedt een rentepercentage vanaf 4,91 procent per jaar. Financieringen zijn voor meerdere branches beschikbaar.

Bezoek website Floryn

Handige weetjes omtrent een doorlopend krediet

Bij het afsluiten van een zakelijk doorlopend krediet is het handig om te weten dat deze er anders uitziet dan een zakelijke lening. De ondernemer betaalt namelijk alleen rente over het bedrag dat hij of zij effectief opneemt. Dit is een groot verschil met een traditionele zakelijke lening, waarbij de rente over het totale openstaande leenbedrag moet worden betaald.

De optie voor een zakelijk doorlopend krediet kan altijd achter de hand worden gehouden. Vaak komt dit krediet ook van pas als opdrachtgevers nog niet hebben betaald. Zo heeft het bedrijf toch toegang tot werkkapitaal, terwijl de opdrachtgevers de rekeningen nog moeten voldoen. Een andere manier om achterstallige betalingen op te lossen is factoring.

Ook handig om te weten: wie een tijd niets opneemt, betaalt of een kleine vergoeding, of helemaal geen kosten. Door op tijd terug te betalen en de kredietlimiet niet te overschrijven, kunnen boetes en renteverhogingen worden voorkomen.

Het is een goed idee om te kiezen voor een ongedekte kredietlijn zonder onderpand of waarborg, als de ondernemer op zoek is naar een flexibele zakelijke lening zonder jaarcijfers te overleggen. Bij een gedekte zakelijke kredietlijn wordt vaak om onderpand gevraagd.

Tot slot nog een handige tip voor wie een bedrijf in Nederland wil beginnen, maar geworteld is in het buitenland: op de site van de Rijksoverheid is allerhande informatie in het Engels te vinden.

Veelgestelde vragen

Kom ik in aanmerking voor een doorlopend krediet?

Er zijn veel kredietverstrekkers die een zakelijk doorlopend krediet aanbieden. Elk van hen hanteert eigen voorwaarden. Via de website van elke aanbieder kan de ondernemer zelf controleren of hij in aanmerking komt voor het doorlopend krediet. Bijvoorbeeld door een vrijblijvende aanvraag in te vullen.

Wat kost een doorlopend krediet?

Geld lenen kost geld. Ook aan een doorlopend krediet zijn kosten verbonden. Wat zo’n zakelijk krediet precies kost, dat hangt af van een aantal factoren. Zoals het rentepercentage en de afsluitprovisie. Bovendien verschillen de percentages per kredietverstrekker. Een doorlopend krediet vergelijken laat zien wat de verschillen in kosten zijn.

Is een doorlopend krediet beter dan een zakelijke lening?

Welke soort lening het meest geschikt is, dat hangt af van de investering. Over het algemeen is een doorlopend krediet duurder dan een zakelijke lening. Daarom wordt een zakelijke lening veelal gebruikt voor grote, langlopend investeringen. Een doorlopend krediet is vooral geschikt wanneer de ondernemer tijdelijk en flexibel extra financiële ruimte nodig heeft of een kleine investering wil doen.