In iedere onderneming zijn er twee zaken doorslaggevend voor de financiële gezondheid van het bedrijf: debiteurenbeheer en de cashflow. In de ideale wereld betaalt de debiteur de factuur tijdig, nog voordat de ondernemer zijn eigen kosten moet voldoen. Maar helaas is de realiteit vaak anders: vorderingen blijven uitstaan, terwijl de ondernemer wel aan zijn eigen betalingsverplichtingen moet voldoen. Hierdoor kan er sprake zijn van een tekort aan liquide middelen. De oplossing hiervoor is factoring. Op deze pagina staat alle informatie over factoring.
Wat is factoring?
Onder factoring verstaan we een vorm van financiering, waarbij vaak een krediet wordt gegeven. De factormaatschappij kan ook voor directe uitbetaling van de openstaande facturen zorgen. Wat voor veel ondernemers de doorslag geeft, is dat een factormaatschappij het debiteurenbeheer uit handen kan nemen. Op die manier blijft de cashflow op gang en bespaart de ondernemer zich de last van incasseringstrajecten. Hierdoor worden veel zorgen uit handen genomen.
In principe bestaat factoring uit drie onderdelen: financiering (toegang tot tijdelijk werkkapitaal), debiteurenbeheer en de afdekking van het kredietrisico. Bij deze afdekking neemt de factormaatschappij het risico dat een debiteur niet betaalt, volledig over.
Waarom kiezen voor factoring?
Kiest een ondernemer voor factoring? Dan worden openstaande facturen direct betaalt door de factormaatschappij. Veel bedrijven komen in financiële problemen omdat uitstaande facturen niet of te laat worden betaald. Bij grote bedrijven zijn betalingstermijnen van 60 of zelfs 90 dagen heel gewoon. Daarom moeten zij vaak wachten op het geld. Zeker als het om grote bedragen gaat, kan dit risicovol zijn.
Hoe werkt factoring?
Factoring is het inschakelen van een factormaatschappij. De facturen worden als het ware verkocht. En de factormaatschappij betaalt de factuur direct uit. Meestal is dit binnen 24 uur. Vervolgens neemt de factormaatschappij het debiteurenbeheer over. Hoe werkt factoring:
- De ondernemer verkoopt de factuur aan de factormaatschappij
- De factuur wordt gecontroleerd
- Het openstaande bedrag wordt direct betaald minus de kosten voor factoring
- De factormaatschappij int de factuur bij de klant
Factoring als zzp’er en mkb
Factoring is vaak interessant voor zzp’ers met veel opdrachtgevers, met een betalingstermijn van 30 dagen of langer. De inkoop moet vaak sneller betaald worden dan de ondernemer betaald krijgt van opdrachtgevers. Daardoor kunnen tijdelijke cashflow-problemen ontstaan. Ook zzp’ers die behoefte hebben aan een meer constante inkomstenstroom kunnen de mogelijkheden van factoring onderzoeken.
Niet alleen grote organisaties en zzp’ers kunnen hun facturen verkopen aan een maatschappij, maar ook middelgrote bedrijven (het mkb) kunnen hier gebruik van maken. De betalingstermijn wordt dan drastisch verkort. Openstaande facturen worden verkocht aan het factoringbedrijf, terwijl dit bedrijf zorgt voor de financiering van debiteuren. Binnen een dag kan het geld al op de rekening staan. Dit zorgt voor voldoende liquiditeit en een optimaal werkkapitaal.
Voor en nadelen van factoring
Het grote voordeel van factoring, is dat de ondernemer zich niet meer bezig hoeft te houden met debiteurenbeheer. Veel bedrijven en zzp’ers besteden veel tijd aan het innen van de facturen. Bovendien komt het regelmatig voor dat klanten facturen niet op tijd of helemaal niet betalen. Door dit door een factoringmaatschappij te laten doen, krijgt de ondernemer weer de ruimte om te ondernemen. En hoeft hij niet meer te wachten op geld. Bovendien kan de ondernemer rekenen op juridische steun vanuit het factoringbedrijf.
Een ander voordeel is dat de ondernemer tijdelijk meer kapitaal beschikbaar heeft. Factoraars financieren vaak meer dan 70 procent van de debiteuren, terwijl banken meestal maximaal 50 procent van de waarde willen financieren. Hier verlaagt de kans op financiële problemen, omdat de ondernemer direct beschikking heeft over liquide middelen. En zo lopende rekening kan door blijven betalen, zonder eerst te moeten wachten op geld.
Nog een voordeel is dat factoraars zich baseren op het uitstaand debiteurensaldo. Daardoor krimpt en groeit de financiering automatisch mee met de groei en krimp van de omzet.
Het nadeel van factoring is dat dit vaak iets duurder is dan bankfinanciering. Factoring kost geld. Ook krijgt de klant te maken met de factormaatschappij in plaats van het bedrijf waar de klant een bestelling heeft geplaatst. Dit kan klanten afschrikken.
Soms heeft factoring ook het imago dat het iets is voor zwakke ondernemingen. Hoewel de waarheid van deze bewering twijfelachtig is, zijn sommige bedrijven en ondernemers soms huiverig om voor factoring te kiezen. Daarnaast krijgt een derde partij inzicht in de facturen. Dit schrikt sommige ondernemer af.
Een ander groot nadeel is dat factoringmaatschappijen vorderingen of debiteuren kunnen uitsluiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de debiteur niet financieel sterk genoeg lijkt om de vordering te betalen, of omdat de debiteur het in de voorwaarden heeft uitgesloten. De facturen moeten aan de voorwaarden van de factormaatschappij voldoen.
Wat zijn de kosten van factoring?
Traditioneel gezien bedragen de kosten van factoring tussen de 4% en 6% van de totale factuur. Bij een nieuwe manier van factoring zijn de kosten een stuk lager. De kosten komen dan neer op een percentage vanaf 0,5% per maand. De exacte hoogte hangt af van het risicoprofiel en de kredietlimiet.
Het verschil tussen ouderwetse factoring en de nieuwe manier van factoring, is dat de ondernemer zelf zijn factoren blijft versturen. Waar normaal gesproken een factuur wordt geüpload om geld op te nemen, is deze stap bij de nieuwe manier van factoring verdwenen. Daardoor kan de ondernemer doorlopend geld opnemen, met slechts een klik op de knop.
Voorbeelden van factoring
Een voorbeeld van factoring (volgens de nieuwe methode): de ondernemer meldt zich aan in 5 minuten en uploadt voor 6 maanden aan zakelijke bankafschriften. De aanvraag wordt goedgekeurd, waarna een (telefonisch) gesprek volgt. De ondernemer kan binnen een paar klikken snel geld opnemen.
Bij de traditionele manier van factoring besteedt de ondernemer de gehele debiteurenadministratie uit. Alle facturen worden dan verkocht. Hiervoor betaalt de ondernemer maandelijks of jaarlijks een tarief of een percentage van de omzet. De kosten bedragen dan tussen de 4% en de 6%.
Het verkopen van de facturen gebeurt meestal online. Zzp’ers en bedrijven kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van een mobiele app of een virtuele omgeving. Het overleggen van jaarcijfers, het voldoen aan omzeteisen of het overleggen van garanties is niet altijd nodig.
Vragen over factoring
Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Openstaande facturen worden overgenomen door een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij zorgt voor een directe uitbetaling. Zo hoeft de ondernemer niet te wachten totdat alle debiteuren hun rekeningen hebben betaald.
In Nederland kennen we 3 soorten factoring:
Traditionele factoring: facturen worden verpand en voorgeschoten door de factormaatschappij.
American factoring: facturen worden gekocht door de factormaatschappij.
Reverse factoring: bedoeld voor leveranciers.
De factoringmaatschappij rekent een vast percentage per factuur. Dit percentage verschilt per aanbieder en hangt onder meer af van het risicoprofiel en de kredietlimiet.