Ondernemers die tijdelijk over meer financiële ruimte willen beschikken, kunnen kiezen voor een rekening-courantkrediet. Dit is niets anders dan een betaalrekening waarop de ondernemer rood kan staan. Een speciale vorm van het rekening-courantkrediet is het seizoenskrediet. Deze kredietvorm biedt een financiële oplossing in een bepaalde periode. Buiten deze periode is het niet mogelijk om geld te lenen.
Vergelijken?
Bekijk de aanbieders van zakelijke kredieten en vergelijk zelf.
Wie wil weten of een rekening-courantkrediet of het seizoenskrediet de juiste financieringsvorm is, doet er goed aan op de hoogte te zijn van alle kosten en voorwaarden.
Wat is een rekening-courantkrediet?
Zoals gezegd is een rekening-courantkrediet een betaalrekening waarop men rood kan staan. De betaalrekening is bruikbaar voor gewone overschrijvingen. Maar de ondernemer kan extra pinnen. Of met andere woorden: hij kan de min in gaan, tot een vooraf afgesproken limiet. Een rekening-courantkrediet is een zakelijk krediet, dat vrij opneembaar is. De kredietverstrekker en de ondernemer spreken bij dit krediet een limiet af. Binnen dat limiet kan geld worden opgenomen en bijgestort op ieder gewenst moment.
De extra financiële ruimte kan voor allerlei doelen worden gebruikt. Ondernemers gebruiken het krediet vaak om te investeren in voorraden, inventaris en debiteuren.
Vorm van een zakelijk doorlopend krediet
Het rekening-courantkrediet is eigenlijk een vorm van het doorlopend krediet. De kenmerken van een doorlopend krediet zijn dat het leenbedrag, het rentepercentage en de looptijd niet vaststaan; het is een flexibel krediet. Een rekening-courantkrediet is ook flexibel; de ondernemer gebruikt het alleen als hij een negatief saldo heeft.
Verschil tussen zakelijke lening en een rente-courant
De rekening-courant heeft een kenmerkend verschil met een zakelijke lening: de hoeveelheid bedragen die over en weer worden geboekt. Op een rekening-courant zijn dit vaak kleine bedragen. Bedragen die op deze rekening worden geboekt, worden continu met elkaar verrekend. Zo laat de ondernemer bijvoorbeeld een eigen rekening door zijn bedrijf betalen. Dat bedrag wordt in korte tijd weer door de ondernemer aan de bv terugbetaald. Dit soort kleine bedragen worden alleen zeer tijdelijk voorgeschoten. Daarom kent een rekening-courant geen lening met rente.
Bij bedragen tot 17.500 euro hoeft de kredietverstrekker geen rente te rekenen. Dat geldt alleen voor bedragen die worden opgenomen of worden overgemaakt naar de rekening-courant. Er is wel een belangrijke regel: het hele jaar mag niet meer dan 17.500 euro op de rekening-courant staan. Zodra het saldo hoger is, moet er rente worden berekend, schrijft de Belastingdienst .
Rekenvoorbeeld
Stel, op 1 januari 2021 is het saldo op de rekening-courant rekening 10.000 euro. In hetzelfde jaar wordt er een privéauto gekocht. De BV schiet het aankoopbedrag voor, waardoor de rekening-courant oploopt naar 20.000 euro. Met eigen geld wordt er 5.000 euro afgelost en het saldo op de rekening-courant is daarmee 31 december 2021 15.000 euro. Zowel aan het begin van het jaar als aan het einde was het saldo op de rekening-courant minder dan 17.500 euro. Toch moet er wel rente berekend worden. Dat komt omdat het saldo op een moment in het jaar boven die 17.500 uitkwam, namelijk 20.000 euro.
Waarom een rekening-courant afsluiten?
Ondernemers kiezen vaak voor een rekening-courant als zij te maken krijgen met sterke schommelingen in het bedrijf. De af- en bijschrijvingen kunnen scheef verdeeld zijn als er bijvoorbeeld maar één keer in het jaar een incassoronde wordt gedaan. Op dat moment is staat er een groot, positief bedrag op de rekening. Maar daardoor kan er aan het eind van het jaar een tekort ontstaan. En moet er gewacht worden op de volgende incassoronde. Om dit te voorkomen, kiezen ondernemer ervoor om met een rekening-courant tijdelijk rood te staan. Een rekening-courantkrediet geeft veel flexibiliteit in de bestedingslimiet.
Rekening courant als eenmanszaak
De definitie van een rekening-courant is dat vaker bedragen heen en weer worden geboekt. Bij eenmanszaken is dit vooral tussen de privérekening en de rekening van de ondernemer. De bedragen worden steeds met elkaar verrekend.
In principe komt het begrip alleen voor bij rechtspersonen, zoals de directeur grootaandeelhouder (dga) bij een besloten vennootschap. Bij eenmanszaken gelden andere regels. Eigenaren van eenmanszaken verwerken de privé-onttrekkingen en de stortingen in de administratie. Jaarlijks moeten deze onttrekkingen worden gemeld bij de Belastingdienst. Dit doet de ondernemer middels de aangifte inkomstenbelasting.
Kosten van rood staan
Met een rekening-courantkrediet kan de ondernemer rood staan op de rekening. Hiervoor geldt een met de verstrekker afgesproken limiet. Net als bij een gewone rekening, is rood staan niet gratis. Het kost de ondernemer geld. Het limiet en de kosten moeten ervoor zorgen dat rood staan en geld lenen geen slechte gewoonte worden. Geld lenen kost altijd geld, en bij een rekening-courantkrediet is dit niet anders.
Bij een krediet geldt namelijk een variabele rente en dat is bij een rekening-courantkrediet niet anders. De ondernemer betaalt de afgesproken rente over het deel van het kredietlimiet dat daadwerkelijk wordt gebruikt. Dit tarief is doorgaans gebaseerd op de Euriborrente.
De rente bestaat uit een gemiddelde 1-maands Euriborrente. Deze wordt aan het einde van elke kalendermaand berekend. Het geldt voor die maand. Het gemiddelde 1-maandstarief kan zowel stijgen als dalen.
Daarnaast geldt een variabele opslag: daarvan stelt de kredietverstrekker de hoogte vast. De opslag kan op ieder moment veranderen. Een oorzaak daarvan kan zijn dat de kredietverstrekker het risico van de financiering hoger inschat.
Een seizoenskrediet aanvragen en afsluiten
Een andere optie is een seizoenskrediet. Dit krediet kan maar een gedeelte van het jaar worden gebruikt. Dit is een soort rekening-courantkrediet, maar dan voor een bepaalde periode.
Een voorbeeld: een ondernemer heeft in de periode april – oktober een krediet nodig. De rest van het jaar heeft de ondernemer voldoende eigen middelen en hoeft er eigenlijk niets geleend te worden. Tussen april en oktober moeten allerlei contracten vernieuwd worden. Dan komt de ondernemer met de kredietverstrekker overeen dat in deze periode extra geld beschikbaar komt middels een seizoenskrediet. In november trekt de kredietverstrekker het krediet weer in: de ondernemer is geholpen en kan de rest van het jaar weer doorkomen. De ondernemer betaalt het geld dan terug.
Het seizoenskrediet helpt om een tijdelijk financieringstekort op te lossen. Toch kost ook het seizoenskrediet geld. Het is van belang om hier rekening mee te houden. Daarnaast is het raadzaam om de verschillende zakelijke kredieten met elkaar te vergelijken. Op deze manier kan de beste financiële oplossing gekozen worden.
Veelgestelde vragen
Een zakelijk krediet is bedoeld voor ondernemers. Iedereen die ondernemer is, kan dus in principe een rekening-courant krediet aanvragen. Of het nu gaat om een startende ondernemer, zzp’ers of ondernemers in het mkb. Wel moet de ondernemer aan alle voorwaarden van de kredietaanbieder voldoen. Deze verschillen per kredietverstrekker. Kijk daarom per aanbieder wat de voorwaarden voor het aanvragen van het rekening-courant krediet zijn.
Een rekening-courant krediet is een doorlopend krediet. Dit houdt in dat de ondernemer op elk gewenst moment flexibel geld kan opnemen, tot de limiet is bereikt. Het is eigenlijk gewoon rood staan op de zakelijke bankrekening. Vaak is de kredietruimte permanent beschikbaar en is er geen vaste looptijd. Soms wordt er wel een vaste looptijd afgesproken. In dat geval kan de ondernemer beperkte tijd gebruik maken van het krediet.
Een rekening-courant krediet geeft de ondernemer extra financiële ruimte. Het kan bijvoorbeeld een oplossing zijn om een tijdelijk tekort aan liquide middelen te overbruggen. Een rekening-courant krediet zorgt direct voor meer werkkapitaal. Daarnaast wordt een rekening-courant krediet gebruikt om een (kleine) investering te doen. Bijvoorbeeld het financieren van voorraden.