Als een ondernemer ervaart dat zijn debiteuren niet altijd op tijd betalen en zijn liquiditeit daardoor slechter is, kan factoring een oplossing zijn. Bij factoring worden de facturen door een factoringmaatschappij vooruitbetaald. De ondernemer hoeft dan niet meer te wachten tot de debiteur betaalt. Er zijn verschillende soorten factoring, ieder met een eigen werkwijze. Maar wat is het verschil en welke vorm is het beste?
Er zijn grofweg drie soorten factoring: American factoring, traditionele factoring en reverse factoring. American factoring en traditionele factoring verbeteren beide de liquiditeit van de ondernemer. Toch zijn er een aantal verschillen die ervoor zorgen dat de ene vorm van factoring beter past bij het ene type ondernemer dan de andere. Om wat duidelijkheid te bieden, wordt hieronder ingegaan op de verschillende soorten.
American factoring
American factoring is een flexibele vorm van factoring. Men kan hierbij zelf bepalen welke facturen aan de factoringmaatschappij worden overgedragen en welke niet. De ondernemer is ook niet verplicht alle facturen van een debiteur aan de factoringmaatschappij over te dragen. Ondernemers genieten zo van de vrijheid om zelf te bepalen wat ze met hun openstaande facturen doen.
Bij American factoring is het wel van belang dat de debiteur door de kredietcheck komt. De factoringmaatschappij moet er immers zeker van kunnen zijn dat zij het geld uiteindelijk van de debiteur ontvangt. Als een debiteur niet door de check komt, kan de maatschappij hem afwijzen. De ondernemer kan de factuur dan niet overdragen en zal zelf moeten wachten op het geld.
Per overgedragen factuur worden kosten in rekening gebracht. Meestal gaat het om een percentage van het factuurbedrag. Hoe hoog dit percentage is, verschilt per factoringmaatschappij. In ruil daarvoor ontvangt men meestal 90,0% tot zelfs 100% van het factuurbedrag direct op de bankrekening.
Er gelden geen minimale omzeteisen bij American factoring. Deze vorm van factoring is daarom niet alleen geschikt voor grotere en ervaren ondernemers, maar ook voor starters en kleinere ondernemingen. Doordat American factoring zo flexibel is, zit men bovendien niet vast aan lange contracten.
Traditionele factoring
Traditionele factoring is, zoals de naam al aangeeft, de vorm van factoring waarmee het ooit is begonnen. Deze vorm van factoring draait om maatwerk. Men tekent hierbij een contract voor een afgesproken periode. Daarna ontvangt men een doorlopend krediet van een factoringmaatschappij op basis van het totaalbedrag dat op dat moment bij debiteuren uitstaat. De ondernemer ontvangt niet meteen het gehele bedrag, maar vaak 85% van het totaal. Zodra de debiteuren de facturen aan de factoringmaatschappij hebben betaald, wordt het overige bedrag op de rekening van de ondernemer gestort.
Wie aan traditionele factoring doet, moet zijn gehele debiteurenportefeuille overdragen. Men kan dus niet zelf bepalen welke factuur wel of niet aan de factoringmaatschappij wordt overgedragen. Alle debiteuren moeten daarnaast door de kredietcheck komen. Men blijft er bovendien zelf verantwoordelijk voor dat alle facturen aan de factoringmaatschappij worden betaald. In ruil daarvoor liggen de kosten relatief laag. Vaak gaat het om een bedrag van 1,0% tot 1,5% van de jaaromzet.
Traditionele factoring is het meest geschikt voor ervaren, grote bedrijven. Wie aan traditionele factoring wil doen, moet namelijk aan een aantal eisen voloden. Men moet aan bepaalde omzeteisen voldoen en een bepaald aantal jaar bestaan. Starters en kleine ondernemers komen hierdoor vaak niet in aanmerking voor traditionele factoring. Financieel gezonde grotere bedrijven voldoen vaak wel aan deze eisen.
Reverse factoring
Een andere, afwijkende vorm van factoring is reverse factoring. Deze vorm zorgt er niet voor dat de liquiditeit van de ondernemer verbetert, maar dat de betalingstermijn voor de ondernemer zelf wordt verlengd. Men kan hiervoor kiezen als men van een langere betaaltermijn wil kunnen profiteren. De factoringmaatschappij betaalt het bedrag meteen uit aan de ontvanger en de ondernemer betaalt het bedrag met kosten daarna terug aan de factoringmaatschappij. Dit is dus geen manier om sneller geld te ontvangen, maar om zelf als debiteur later te kunnen betalen.
Niet alleen de debiteur, maar ook de ontvangende partij kan voor reverse factoring kiezen. De ontvanger krijgt het geld dan meteen uitbetaald en de debiteur heeft langer de tijd om te betalen. Beide partijen moeten wel instemmen voordat er van reverse factoring gebruik kan worden gemaakt. De partij die zich voor deze vorm van factoring heeft aangemeld, moet de factoringkosten betalen. Er wordt doorgaans 3,0% tot 4,0% van het factuurbedrag in rekening gebracht.
Wie aan reverse factoring wil doen, moet voldoen aan hoge kredieteisen. Ook moet er meestal een contract voor langere tijd worden aangegaan. Voor startende of kleine ondernemers kan het door de eisen soms lastiger zijn om voor reverse factoring in aanmerking te komen.
Geef een reactie