Ondernemen is investeren. Met een investering groeit het bedrijf: er kan bijvoorbeeld nieuwe voorraad worden gekocht of een machine worden aangeschaft. Maar een investering doen betekent ook kapitaal nodig hebben. En niet elke ondernemer kan een investering uit het eigen bedrijf betalen. In dat geval kiest de ondernemer voor bedrijfsfinanciering.
Er zijn verschillende vormen van bedrijfsfinanciering. Naast de mogelijkheden voor financiering bij de bank of kredietverstrekker kan geld lenen van vrienden, familie of kennissen uitkomst bieden. Een lening bij vrienden, familie of kennissen zonder tussenkomst van een bank of andere kredietverstrekker heet een onderhandse lening. Op deze manier geld lenen kan een snelle oplossing zijn voor kapitaal op te korte termijn. Maar ook bij een onderhandse lening is een goede voorbereiding belangrijk.
Wat is een onderhandse lening?
Zakelijke financiering gaat via een bank of kredietverstrekker. De bank of kredietverstrekker is de tussenpersoon. Bij een onderhandse lening is deze tussenpersoon er niet. Geld lenen gaat niet via de bank of kredietverstrekker, maar er wordt rechtstreeks geld geleend van bijvoorbeeld vrienden, familie of een kennis.
Ook bij een onderhandse lening is het belangrijk om een aantal zaken zwart op wit te zetten. Dit voorkomt onduidelijkheid en gedoe. Daarnaast is het van belang om een goede voorbereiding te treffen, zodat er niet zomaar geld wordt geleend, maar er een helder plan van aanpak is.
Waar aan te denken bij een onderhandse lening?
Geld lenen bij familie, vrienden of kennissen kan voor spanningen zorgen. Zeker als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Bij een onderhandse lening is het van belang dat er een contract wordt opgesteld. Dat kan bijvoorbeeld bij een notaris. Hierin worden alle voorwaarden en afspraken vastgelegd. Denk hierbij aan het totale leenbedrag, het rentepercentage, wanneer de lening volledig is terugbetaald en op welke datum de lening ingaat. Kortom:
- Maak heldere afspraken
- Leg de voorwaarden vast in een contract
- Denk na over het rentepercentage, de looptijd en startdatum
Rentepercentage bij een onderhandse lening
Geld lenen bij een bank of andere kredietverstrekker kost geld. Er wordt altijd een rentepercentage gerekend. Het rentepercentage over een onderhandse lening mag niet teveel verschillen van de rente die de bank of andere kredietverstrekker rekent. Wordt er geen of een te lage rente gerekend? Dan kan de Belastingdienst de onderhandse lening zien als een schenking. En moet er schenkingsbelasting betaald worden. Het is van belang om op de hoogte te zijn van de actuele regelgeving en eventuele fiscale gevolgen.
Financiering met de beste oplossing
Voor een onderhandse lening is het van belang dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er tussentijds financiële problemen ontstaan? Of als de onderhandse lening niet genoeg blijkt te zijn? Weeg alle voor- en nadelen, regels en voorwaarden af en bepaal zo of een onderhandse lening past bij de situatie. Een onderhandse lening is namelijk niet voor alle ondernemers weggelegd. Sommigen voelen zich bijvoorbeeld niet prettig bij het idee om geld te lenen van vrienden, familie of een kennis en houden privé en zakelijk het liefst strikt gescheiden. Het is belangrijk dat de financieringsvorm past bij de financiële en persoonlijke situatie. Een goede voorbereiding helpt hierbij. Bekijk alle mogelijkheden, vergelijk de opties en kies de zakelijke financiering is het meest geschikt is. Zo blijkt misschien dat een zakelijke lening of een zakelijk krediet toch de beste oplossing is.
Geef een reactie