Zakelijke zonnepanelen financieren

zakelijk zonnepanelen financieren

Ook voor ondernemers is het belangrijk om te verduurzamen. Daarom lanceerde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de campagne “Alle seinen staan op groen”. Deze campagne moet ondernemers motiveren om samen met hun bank stappen te zetten richting de verduurzaming van hun bedrijf. 

Net als particulieren zullen ondernemers komende jaren moeten investeren in duurzame energie. Per 1 januari 2023 moeten vrijwel alle kantoorpanden groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Het plaatsen van zonnepanelen is één van de maatregelen die ondernemers kunnen nemen. Hiermee wekt het bedrijf eigen energie op, wat zorgt voor een lagere energierekening en verlaging van de CO2-uitstoot. 

Zonnepanelen zijn een investering

Verduurzamen is investeren. Dat kan op verschillende manieren, zoals eigen energie opwekken met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn – ondanks de goede terugverdientijd – niet goedkoop. De ondernemer zal een forse rekening krijgen voor het aanschaffen en laten plaatsen van de zonnepanelen. Niet elke ondernemer kan dat zomaar uit het eigen vermogen betalen. Daarom is er vaak externe financiering nodig, zoals een zakelijke lening of zakelijk krediet

De meeste Nederlandse banken hebben zich gecommitteerd aan het Klimaatakkoord. Dit houdt in dat zij ondernemers mogelijkheden bieden voor het financieren van duurzame oplossingen en investeringen. Op de website van de bank staat welke opties de bank biedt. 

Het financieren van zakelijke zonnepanelen

Er zijn diverse opties voor het financieren van zonnepanelen. Heeft de ondernemer genoeg eigen vermogen? Dan kan hij de investering zelf betalen. Als eigen vermogen geen optie is, kan de ondernemer bij een externe partij aankloppen, zoals de bank. Bijvoorbeeld voor een zakelijke lening. De meeste banken hebben speciale leningen of kredieten voor duurzame oplossingen. Denk hierbij aan een groen- of innovatielening. 

Naast zakelijk geld lenen is er nog een andere optie: het leasen van zakelijke zonnepanelen. Meestal gaat het om financial lease. Bij deze leasevorm financiert de kredietverstrekker de zonnepanelen. De ondernemer betaalt vervolgens elke maand een vast bedrag. Hiermee koopt hij de zonnepanelen niet in één keer, maar in termijnen. De ondernemer koopt de zakelijke zonnepanelen op afbetaling, maar wordt wel direct economisch eigenaar. 

De ondernemer kan ook gebruik maken van een gestapelde financiering. Bij stapelfinanciering worden er verschillende financieringsvormen met elkaar gecombineerd, zodat de financieringswens kan worden ingevuld.  Daarnaast zijn er diverse subsidieregelingen voor ondernemers. Hier staat een overzicht.  

Checklist voor zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen vereist een flinke investering. Zeker als het gaat om een groot bedrijfspand. Het is voor ondernemers belangrijk goed voorbereid te zijn. Niet alleen voor een eventuele financieringsaanvraag, maar ook om het plaatsen van de zonnepanelen verantwoord aan te pakken. Onderstaande checklist kan daarbij helpen:

  1. Is het bedrijfspand geschikt?

Als eerste is het belangrijk of het bedrijfspand geschikt is voor zonnepanelen. Is er genoeg ruimte? Ligt het dak niet teveel in de schaduw? Is de dakconstructie sterk genoeg? Allerlei zaken spelen mee.

2. Is er een omgevingsvergunning nodig? 

Over het algemeen is er geen vergunning nodig voor zonnepanelen op het dak. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij monumentale panden of een beschermd stadsgezicht. Om er zeker van te zijn dat er geen omgevingsvergunning nodig is, kan de ondernemer navraag doen bij de gemeente.

  • Is het terugleveren van stroom mogelijk?

Het stroomnet heeft grenzen. Dit houdt in dat er geen onbeperkte capaciteit is voor het terugleveren van stroom aan de netbeheerder. Controleer vóór het aanschaffen van de zakelijke zonnepanelen of terugleveren in de regio wel of niet mogelijk is. Bijvoorbeeld via de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland

  • Hoe zit het met de veiligheid en verzekeringen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Daarbij is er een verschil in opbrengst en kosten. Voor het transport van energie zijn er aansluitingen en omvormers nodig. Het installeren van zonnepanelen is een nauwkeurige klus. Het gaat om kwaliteit, levensduur en veiligheid. Daarom stellen verzekeraars allerlei eisen rondom de installatie en inspectie. 

  • Is er een gunstige business-case?

Als ondernemer is de opbrengst van de zakelijke zonnepanelen uiteraard belangrijk. Voor de aanschaf kan er al het een en ander in kaart worden gebracht. Versterkt de duurzame maatregel bijvoorbeeld het imago en reputatie van het bedrijf? Hoe zit het met de return on investment? Wat is de terugverdientijd? En wat is de gemiddelde jaaropbrengst van de zonnepanelen? Wanneer er een gunstige business-case is, zijn zakelijke zonnepanelen het overwegen waard. 

Deel dit artikel
Deel via WhatsApp