Achtergestelde lening

Achtergestelde lening

Een achtergestelde lening is momenteel erg populair. Wanneer er achtergestelde leningen aanwezig zijn op de balans van een bedrijf, is het vaak interessant voor kredietverstrekkers om te investeren in het bedrijf. In dit artikel leggen wij uit wat een achtergestelde lening is, wat de voor- en nadelen van een achtergestelde lening zijn, en of deze vorm van lenen een win win situatie creëert.

Wat is een achtergestelde lening?

De naam verklapt het al een beetje: een lening achter een andere lening. De ondernemer zal wanneer hij het kan betalen, de rente netjes betalen aan de uitgever van de achtergestelde lening. Echter, in het geval van een faillissement zal de uitgever van de achtergestelde lening pas betaald worden na het betalen van alle andere schuldeisers. Wel zal een achtergestelde lening eerder betaald worden dan de eigen vermogen verschaffers, de aandeelhouders zijn dat.

Een achtergestelde lening wordt vaak verschaft door mensen in de familiaire kring. Daarnaast wordt deze vorm van lening ook vaak verstrekt door en aan ondernemingen. Het zal dus niet snel voorkomen dat een bank een lening achtergesteld uitgeeft.

Voor- en nadelen van een achtergestelde lening

Laten we beginnen met het benoemen van de voordelen van een achtergestelde lening. Een achtergestelde lening laat zien dat de ondernemer in staat is om zijn product of dienst goed te verkopen. Niemand zal namelijk een ondernemer achtergesteld geld uitlenen wanneer hij/zij geen vertrouwen heeft in de ondernemer. Daarom wordt een achtergestelde lening ook vaak als positief ervaren wanneer de ondernemer nieuw vermogen wil aantrekken bij bijvoorbeeld een bank. Het is namelijk ook zo dat door een achtergestelde lening de balans van de ondernemer toeneemt. Hierdoor zal normaal gesproken het risico voor een kredietverstrekker doen afnemen.

Een groot nadeel van een achtergestelde lening zijn de risico’s voor de uitgever. De uitgever zal in het geval van faillissement namelijk pas zijn geïnvesteerde geld ontvangen nadat de gewone schuldeisers, zoals banken, hun geld ontvangen hebben. Daarom heeft de uitgever van een achtergestelde lening een hoger risico vergeleken met een bank. Voor dit hogere risico zal de uitgever beloond willen worden, door middel van een hogere rente.

Win winsituatie

Als een onderneming deels met vreemd vermogen is gefinancierd, zullen er vaak meerdere achtergestelde leningen op de balans staan. Het zal dus niet snel voorkomen dat er maar één bedrijf of persoon is die een achtergestelde lening uitgeeft.

In het geval van faillissementen zal de bank eerst zijn geld komen eisen. Dit is beter mogelijk wanneer er extra geld in de onderneming zit, wat gefinancierd is door uitgevers van een achtergestelde lening. Door dit feit, zullen kredietaanbieders sneller een nieuw krediet willen verstrekken aan de onderneming. Echter zullen uitgevers van een achtergesteld krediet een hoger rentepercentage eisen voor het hogere risico dat zij lopen. Het is namelijk zo dat een achtergesteld krediet achteraan staat in de volgorde van schuldeisers als het gaat om het claimen van geld als een onderneming failliet is.

Kom ik in aanmerking voor een achtergestelde lening?

Vele ondernemers komen wel in aanmerking voor een achtergestelde lening in de familiare sfeer. Ook kunnen ondernemingen een zakelijke lening afsluiten via een van de flexibele kredietverstrekkers welke te vinden zijn op het internet. Ook hebben wij voor ondernemers een overzicht gemaakt met zakelijke kredieten. Vergelijk hier zakelijke leningen.