Een starterskrediet aanvragen kan op verschillende manieren. Dit kan bijvoorbeeld bij de gemeente, bij het UWV of bij een particuliere of commerciële kredietverstrekker. Om aan een krediet te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
Wat is een starterskrediet?
Een starterskrediet vanuit de gemeente of het UWV is speciaal bedoeld voor mensen die in de ziektewet zitten of een uitkering ontvangen. En daardoor zelf te weinig geld hebben om een eigen bedrijf op te zetten. Het starterskrediet helpt deze mensen op weg.
Niet iedereen kan zomaar een staterskrediet aanvragen. Er gelden een aantal voorwaarden. Een starterskrediet aanvragen bij het UWV kan alleen als iemand in de ziektewet zit of een WIA-, Wajong-, WAO- of een WAZ-uitkering ontvangt. Daarnaast is een goede voorbereiding verplicht. Zo is het nodig de markt te onderzoeken en na te gaan om iemand zelfstandig ondernemer echt ziet zitten. Iemand van het UWV helpt hierbij en geeft waar nodig persoonlijk advies.
Bovendien heeft het starten van een eigen bedrijf invloed op de ontvangen uitkering. Alle inkomsten uit het bedrijf worden verrekend met de uitkering. Deze inkomsten moet de ondernemer zelf doorgeven aan het UWV. Het is belangrijk hier rekening mee te houden.
Een starterskrediet aanvragen kan ook bij een andere kredietverstrekker. Zij hanteren andere voorwaarden dan het UWV of de gemeente. Om in aanmerking te komen voor een starterskrediet, is het raadzaam om verschillende kredietverstrekkers te vergelijken op basis van voorwaarden. Zo wordt meteen duidelijk bij wie de startende ondernemer terecht kan voor het aanvragen van het starterskrediet.
Aandachtspunten afsluiten starterskrediet
Voor een kredietverstrekker is het belangrijk dat een ondernemer voldoende ervaring heeft opgebouwd. Daardoor is het voor starters vaak lastig een zakelijke lening of een zakelijk krediet af te sluiten. Er zijn immers nog geen omzetcijfers bekend en het bedrijf bestaat misschien nog geen twee of drie jaar. Meestal zijn dit wel de eisen waaraan een ondernemer moet voldoen, om een zakelijk krediet te krijgen.
Omdat starters maar zelden aan de eisen van een kredietverstrekker kunnen voldoen, is er een starterskrediet bedacht. Bij dit krediet is het vooral van belang dat de ondernemer een goede visie heeft, verantwoord met het krediet om zal gaan en weet hoe hij of zij deze lening zal terugbetalen.
Nog geen ondernemingsplan? De website Ikgastarten.nl heeft een stappenplan opgesteld. Deze kan worden gebruikt bij het schrijven en formuleren van het ondernemingsplan.
Cruciaal: het ondernemingsplan
Het ondernemingsplan vormt de basis voor iedere financiering. Wie kans wil maken een starterskrediet verstrekt te krijgen, zal het plan goed moeten doordenken en uiteindelijk goed gefundeerd opschrijven.
Starters doen er goed aan om het ondernemingsplan nog eens grondig en kritisch te bekijken. Een goed plan is namelijk de sleutel naar een starterskrediet.
Starterskrediet bij de gemeente
Sinds een aantal jaar is het mogelijk een starterskrediet aan te vragen bij de gemeente. Hier gelden wel een aantal voorwaarden voor. Zo komen alleen mensen met een uitkering of mensen in de ziektewet in aanmerking voor het krediet. De gemeente helpt deze mensen om uit de uitkering te komen, en een eigen bedrijf te starten.
Een starterskrediet kan duizenden euro’s bedragen. In 2012 was het rentepercentage gemiddeld nog acht procent. Het krediet is een lening, die in termijnen moet worden afgelost. Deze termijnen kunnen in overleg met het UWV worden vastgesteld. Goed om te weten: toekomstige ondernemers kunnen het krediet alleen aanvragen bij de start van het bedrijf. Wie dus al een bedrijf heeft, kan geen aanspraak meer maken op het starterskrediet.
Starterskredieten als zzp’er
Wie als zzp’er aan de slag wil, en momenteel een uitkering heeft, kan aanspraak maken op leningen vanuit het UWV. De financieringsvormen hiervoor zijn een starterskrediet en een voorbereidingskrediet.
Toekomstige zzp’ers met een huidige WGA-, WAO, WAZ- of Wajog-uitkering kunnen starten met behoud van een deel van de uitkering. Het inkomen wordt dan verrekend met de uitkering. De uitkering geldt dan als voorschot. Wat de hoogte hiervan is, wordt bepaald door het UWV. Deze instantie verwacht een bepaalde winst. Aan het einde van een belastingjaar kijkt het UWV naar de winst er wordt berekend of iemand te veel of te weinig uitkering heeft ontvangen.
Niet alleen het UWV en de gemeente bieden starterskredieten. Ook instanties als de Bart de Graaf Foundation helpt startende zzp’ers met een beperking een krediet te krijgen. Dit gebeurt middels het programma ‘Bikkeljaar’. In het eerste jaar ontvangt de zzp’er met een beperking ondersteuning van een mentor en kan de ondernemer deelnemen aan de ‘Bikkeldagen’.
Starterskredieten met negatieve BKR
Alle leningen en kredieten worden bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd. Ook betalingsproblemen en betalingsachterstanden staan hier genoteerd. Kredietverstrekkers kunnen op basis van deze data besluiten iemand wel of geen nieuwe lening of krediet te verstrekken.
Wanneer iemand een betalingsachterstand oploopt, krijgt hij een negatieve BKR-registratie. Voor starters die een negatieve BKR-registratie hebben, zijn er minder mogelijkheden dan voor starters zonder een dergelijke registratie. Een bekende kredietverstrekker voor startende ondernemers met een BKR-registratie is Qredits. Dit is een sociale kredietverstrekker die ook begeleiding biedt.
Andere mogelijkheden zijn onder meer Kredietvooruit en Swishfund. De vorm van het krediet lijkt dan minder op een starterskrediet, omdat het bedrijf al tenminste een jaar economisch actief moet zijn en minimaal 50.000 euro omzet moet hebben.
Een andere optie is toch eens te kijken naar een zakelijke lening. Een negatieve BKR-registratie hoeft geen probleem te zijn bij een zakelijke lening. Er zijn tal van aanbieders die geen BKR-toetsing uitvoeren. Voor een dergelijke lening gelden vaak wel andere bijkomende voorwaarden.
Vereisten starterskrediet
Om een starterskrediet aan te kunnen vragen, geldt een belangrijke eis: het ondernemingsplan moet op orde zijn. Vaak is het overleggen van jaarverslagen niet nodig. Immers: een starter heeft deze verslagen nog niet. Wel vraagt een kredietverstrekker vaak om een bijbehorende doorberekende financiële verwachting. Deze moet vaak worden opgesteld door een accountant.
Kortom: het ondernemingsplan moet kloppen, maar de financiële verwachting ook. Wie aan die twee voorwaarden voldoet, kan vaak zonder problemen een starterskrediet aanvragen.
Een bijkomend voordeel: het verlenen van een starterskrediet gaat vaak samen met begeleiding. Een persoonlijk begeleider helpt de startende ondernemer op weg en staat voor hem klaar voor vragen en advies.
Veelgestelde vragen
Ondernemers bepalen in principe zelf het doel van hun starterskrediet. Wel willen kredietverstrekkers graag weten wat de plannen van de ondernemer zijn. Waar wordt het geld voor gebruikt? Wat zijn de financiële verwachtingen? Waar het starterskrediet voor wordt gebruikt, dat mag de ondernemer zelf bepalen zolang er maar een duidelijk ondernemingsplan is.
Een starterskrediet heeft een looptijd. Dit is de periode waarin de ondernemer het geld mag gebruiken. Daarna betaalt hij het geld inclusief rente terug. Hoelang deze periode is, dat wordt overlegd met de kredietverstrekker. Meestal gaat het om een periode tussen de 1 en 10 jaar.
Er zijn verschillende kredietverstrekkers en instanties die een starterskrediet aanbieden. Bijvoorbeeld het UWV, de gemeente en Qredits. Via de website van deze organisaties kunnen startende ondernemers online hun starterskrediet aanvragen. Wel moet aan alle voorwaarden worden voldaan. Wat deze voorwaarden zijn, verschilt per kredietverstrekker. Ook is het belangrijk om de juiste informatie te verzamelen, zoals een goed ondernemingsplan en eventuele jaarcijfers.