Een zakelijke lening wordt lineair of annuïtair afgelost. Het verschil zit ‘m in de maandlasten. Bij een annuïtaire lening wordt elke maand een vast bedrag betaald. De maandlasten bij een lineaire lening veranderen.
Dat komt omdat de manier van aflossen bij een lineaire en annuïtaire lening anders is. Hoe dat precies zit, wordt in dit artikel uitgelegd.
Een lineaire lening
Bij een lineaire lening wordt het geleende bedrag in termijnen terugbetaald. De periode waarin deze termijnen worden betaald, heet de looptijd. De looptijd is bijvoorbeeld 60 maanden. Elke maand wordt een gelijk deel van de lening afgelost. De aflossing is daarmee iedere maand hetzelfde.
Bijvoorbeeld bij een lening van € 20.000 en een looptijd van 60 maanden is de aflossing € 333,33 per maand.
Bovenop de aflossing komt de rente. De rente wordt berekend over de openstaande schuld. In het begin is er nog weinig afgelost, waardoor de rente relatief hoog is. Maar neemt de schuld af, dan dalen ook de rentelasten. Hierdoor zijn de maandlasten bij een lineaire lening eerst hoger, en daarna steeds iets lager.
Voordelen lineaire lening
- Bij een lineaire lening nemen de maandlasten af
- In het begin wordt er meer rente betaald en is het belastingvoordeel groter
- De lening wordt gelijkmatig afgelost en heeft daarom een overzichtelijke aflosstructuur
Een annuïtaire lening
Een annuïteitenlening wordt door middel van annuïteiten afgelost. Een annuïteit is opgebouwd uit aflossing en rente. Net zoals bij de lineaire lening heeft de annuïteitenlening een looptijd. Tijdens de looptijd wordt de lening volledig afgelost. Maar het maandbedrag is anders opgebouwd dan bij een lineaire lening.
Bij een lineaire lening is de aflossing elke maand gelijk. Maar de rente niet. Hierdoor zijn de maandlasten in het begin hoger, en dalen deze gedurende de looptijd.
Bij een annuïteitenlening wordt er elke maand een vast bedrag betaald: de annuïteit. Dit bedrag is elke maand hetzelfde, en verandert niet tijdens de looptijd. Wat wel verandert, is de samenstelling van dit bedrag.
Aan het begin van de looptijd is er nog weinig afgelost. De annuïteit bestaat daarom voornamelijk uit rente. Naarmate de schuld kleiner wordt, daalt het rentebedrag. Hierdoor wordt het aflossingsdeel van de annuïteit groter. Zo blijft het maandbedrag elke maand hetzelfde, maar verandert de verhouding rente en aflossing wel.
Voordelen annuïteitenlening
- Door de annuïteiten blijven de maandlasten gelijk
- In het begin wordt er relatief veel rente betaald, wat zorgt voor een belastingvoordeel
- Bij de start van de lening blijft er, omdat er nog weinig wordt afgelost, meer werkkapitaal over
Lineair of annuïtair: wat is goedkoper?
Bij een lineaire lening wordt er elke maand evenveel afgelost op de schuld. Daarbovenop komt de rente. Bij een annuïtaire lening wordt er in het begin meer rente dan aflossing betaald. Maar blijft het maandbedrag gelijk.
Hierdoor zijn de maandlasten bij een annuïteitenlening in het begin lager dan bij een lineaire lening. Dat lijkt aantrekkelijk. Toch is een lineaire lening over de gehele looptijd goedkoper. Dat komt omdat deze lening sneller wordt afgelost. En doordat de schuld sneller daalt, vallen de totale rentekosten lager uit.
Welke lening is het beste?
Het belangrijkste verschil tussen een lineaire en annuïtaire lening is de manier hoe de maandlasten zijn verdeeld over de looptijd. Welke soort zakelijke lening het meest geschikt is, hangt af van de situatie. Voor elke ondernemer is dat anders.
Op zoek naar een zakelijke lening? Een vergelijking maken helpt bij het maken van deze keuze. Een financieel adviseur kan hierbij helpen.
Geef een reactie